Papája, milovaná i zavrhovaná

Papája

Papája a její využití v kuchyni

Velké sladké plody se těší nevídané oblibě a papája se proto pěstuje v tropické oblasti mnoha zemí. Vyhledávané jsou pro sladkou, šťavnatou dužinu, která je silná asi 4 cm silná a bývá různě zbarvená (žlutá, oranžová až do červena). Ovoce obsahuje enzym papain, který způsobuje, že plody poněkud zapáchají, na druhou stranu ve zralé formě jsou měkké, šťavnaté a chutí se podobající broskvím a melounům.

Plod papáji je oválná bobule s velkým semeníkem plným nejedlých černých kulatých semen. Přestože jsou semena nejedlá, lze je uplatnit jako koření připomínající pepř.

Ovoce je velmi zdravé, obsahují spoustu vitamínů a stopových prvků. Využívají se v kuchyni a dají se použít do sladkých i slaných jídel. Papája s limetkou je ve střední Americe častým předkrmem. Používá se do moučníků, podává se sýry, mořskými plody či masem a hodí se i k rybám a do omáček.

Zdravotní účinky papáji

Papája obsahuje spoustu vitamínů (A, B a C) a minerálů (draslík, vápník, železo či fosfor), stejně jako výše zmíněný enzym papain, který podporuje trávení. Toto ovoce má proto velmi kladný vliv na trávicí soustavu, ale pozitivně působí i na vitalitu buněk, zrak, pokožku anebo vlasy. Papája je kromě toho lehce stravitelná, neboť obsahuje spoustu jednoduchých sacharidů, které tělo nemusí štěpit. Navíc je i silně zásadotvorná, což je ve světě, v němž konzumujeme spoustu zakyselujících potravin, velmi důležité.

 

Pěstování papáji

Papáju můžete zkusit pěstovat i doma, jako pokojovou rostlinu. Pěstování není nijak složité, pokud dodržíte několik základních pravidel. Preventivně ošetřit půdu proti plísním ještě před vysetím semen a umístění misky na světlo, aby se podpořila klíčivost semen. 

Pokud rostlina shazuje listy, reaguje tak pravděpodobně na přemokření nebo nedostatek světla. Po několika letech se můžeme dočkat prvních plodů papáji.

Návrh bez názvu

Recepty:

 

Salát ze zelené papáji a manga

Suroviny:

citronová tráva stéblo, nakrájené našikmo na velmi tenké plátky
šalotka 4 ks přepůlené a nakrájené na tenká půlkolečka
limetka
máta 2 hrsti
koriandr čerstvý 2 hrsti
mango 100 zelené, nakrájeného na tenké nudličky
papája 100 zelená, nakrájené na tenké nudličky
okurka 50 nakrájené na tenké nudličky
fazolky zelené 2 hrsti spařené
 
NA ZÁLIVKU
česnek 2 stroužky rozmáčknuté plochou stranou nože a nasekané nadrobno
chilli paprička 2 ks sladká červená, zbavená semínek a nakrájená na tenké nudličky
palmový cukr 1 PLnastrouhaný
limetová šťáva 60 ml
rybí omáčka 2 PL

 

Smíchejte všechny přísady na zálivku a odložte. Na salát dejte do mísy citronovou trávu, šalotku, limetku, mátu, koriandr, mango, papáju, okurku a fazolky. Zlehka promíchejte se zálivkou. Ihned podávejte. 

Smoothie z papáji a banánů

Suroviny:
100 ml mandlové mléko
1 banán
1 citron
1/2 papáji
4 lžíce nízkotučného jogurtu
1 lžička vanilkového cukru

Papáju očistíme, oloupeme a nakrájíme na kostky. Citron vymačkáme. Banán oloupeme a nakrájíme na plátky.
Všechny suroviny rozmixujeme na hladké smoothie a vychladíme v lednici.

Návrh bez názvu (1)

 Koupit