Ovocné rekordy

 Ovocní rekordmani: Od největšího po nejsmrdutějšího

Každý z nás někdy narazil na fascinující záznamy v Guinessově knize rekordů. Od nejvyššího člověka až po nejrychlejší auto, tyto rekordy nás nikdy nepřestávají udivovat. Ale co kdybych vám řekla, že i svět ovoce má své rekordmany? Připravte se na cestu po exotických plodech, které nejen že mají svůj specifický vzhled, chuť a využití, ale také drží zajímavé rekordy. Od největšího a nejmenšího ovoce, přes nejsladší, nejkyselejší až po nejsmradlavější a nejošklivější plody – každý z těchto ovocných klenotů má svůj vlastní příběh, který stojí za to objevit.

Svět ovoce je plný neuvěřitelných překvapení. Jackfruit, který vás ohromí svou obrovskou velikostí, nebo malinká drobnička, kterou sotva zahlédnete pouhým okem. A co teprve durian, jehož zápach je tak silný, že je zakázán v mnoha veřejných prostorách, nebo naopak nádherné granátové jablko, které je doslova symbolem hojnosti a krásy.

V tomto jedinečném průvodci se podíváme na ty největší ovocné rekordmany a jejich neuvěřitelné příběhy. Každý plod je jedinečný a nese s sebou nejen fascinující biologické vlastnosti, ale také kulturní a historické zajímavosti, které obohatí vaši znalost tohoto sladkého světa. Na konci této cesty objevíte, jak i takový zdánlivě obyčejný předmět jako ovoce může být neobyčejně fascinující. Věřím, že po přečtení tohoto článku budete na ovoce pohlížet novým, obdivným pohledem.

1

Největší ovoce: Jackfruit

Jackfruit je obrovský plod s tvrdou, zelenou až žlutou kůrou pokrytou ostny. Uvnitř se skrývají velké, žluté segmenty dužiny obklopené semeny. Pochází z Indie a je hojně pěstován v tropických oblastech jihovýchodní Asie, Afriky a Brazílie.
ackfruit se obvykle krájí na poloviny a dužina se vybírá ručně. Může se jíst syrový nebo vařený a je oblíbený v vegetariánských a veganských receptech. Má sladkou chuť připomínající směs banánu, ananasu a manga. 

Je považován za alternativu k masu kvůli své textuře a je často využíván v pokrmech jako „rostlinné maso“.

Nejmenší ovoce: Drobnička bezkořenná

Drobnička bezkořená latinsky Wolffia arrhiza je nepatrná rostlina s plody o velikosti méně než 0,3 mm, které vypadají jako malé zelené tečky. Nachází se ve sladkovodních nádržích po celém světě, včetně Ameriky, Asie a Afriky. Kvůli své malé velikosti se vláknice nepoužívá v běžném kuchyňském prostředí, ale je zajímavá pro vědecký výzkum.

Chuť není významná, je to spíše botanická zajímavost než kulinářský skvost. Vláknice je známá svou rychlostí růstu a schopností čistit vodní plochy od znečištění.

Nejsladší ovoce: Curuba

Curuba má podlouhlý, žlutý až oranžový plod s hladkou kůrou a měkkou, sladkou dužinou uvnitř. Pochází z Jižní Ameriky, hlavně z Kolumbie a Ekvádoru, a roste v subtropických oblastech. Curuba se často konzumuje čerstvá, ale také se využívá do džusů, dezertů a zmrzlin.

Má výrazně sladkou chuť, připomínající kombinaci banánu a mučenky. Curuba je bohatá na vitamín C a antioxidanty, což ji činí výživově hodnotnou.

Nejkyselejší ovoce: Citron

Citron je žlutý, oválný plod s hrbolatou kůrou a šťavnatou, velmi kyselou dužinou. Citronovníky se pěstují v subtropických a tropických oblastech po celém světě, včetně Středomoří, Kalifornie a Indie.
Citron se často používá k ochucení pokrmů a nápojů, jeho šťáva a kůra se využívají i v cukrářství. Je extrémně kyselý, ale přidává svěžest a aromatickou kyselost do mnoha pokrmů.

Citrony byly historicky využívány jako prevence proti kurdějím díky vysokému obsahu vitamínu C.

2Nejsmradlavější ovoce: Durian

Durian je velký, oválný plod pokrytý tvrdými ostny. Uvnitř se skrývá žlutá, krémová dužina. Roste v tropických oblastech jihovýchodní Asie, hlavně v Malajsii, Thajsku a Indonésii.
Durian se musí opatrně otevřít, aby se získala dužina. Konzumuje se čerstvý, vařený nebo se přidává do sladkých i slaných pokrmů. Má sladkou a zároveň lehce hořkou chuť, která připomíná směs mandlí, vanilky a karamelu.

 Durian je zakázán v mnoha veřejných prostorech v Asii kvůli svému silnému zápachu, který připomíná zkaženou cibuli nebo síru.

Nejhezčí ovoce: Granátové jablko

Granátové jablko je kulatý plod s tvrdou, červenou kůrou. Uvnitř jsou stovky šťavnatých, rubínově červených semínek. Pochází z oblasti Íránu a severní Indie, ale pěstuje se v celém Středomoří, na Blízkém východě a v Kalifornii.
Granátové jablko se krájí na poloviny a semínka se vybírají buď ručně, nebo pomocí vody. Používají se do salátů, džusů a dezertů. Semínka mají sladkou a osvěžující chuť s lehkým nádechem kyselosti.

Granátové jablko je symbolem plodnosti a hojnosti v mnoha kulturách a je bohaté na antioxidanty a vitamín C.

Nejošklivější ovoce: Ugli

Ugli je velký, zvrásněný citrusový plod s nevzhlednou, hrbolatou zelenožlutou kůrou. Roste na Jamajce, kde vznikl jako přirozený hybrid mezi grapefruitem, pomerančem a mandarinkou. Kůra se snadno loupe a dužina se konzumuje čerstvá nebo se z ní dělají džusy a marmelády.  Dužina je sladká a šťavnatá, připomínající kombinaci pomeranče a grapefruitu.

I přes svůj nevzhledný vzhled je ugli velmi chutné a často se používá jako zdravá svačina.

Nejchutnější ovoce: Mango

Mango je oválný plod s hladkou, zelenou až žlutou nebo červenou kůrou. Uvnitř má žlutou, šťavnatou dužinu a velké semeno. Mango pochází z jižní Asie, ale pěstuje se v tropických a subtropických oblastech po celém světě, včetně Indie, Mexika a Filipín.
Mango se krájí na poloviny, semeno se odstraní a dužina se nakrájí na kousky nebo se mixuje do smoothie a dezertů. Má sladkou, bohatou chuť s jemnými tóny broskví a ananasu.

Mango je národním ovocem Indie a je ceněné pro svůj vysoký obsah vitamínů A a C.

3Neodpornější ovoce: Noni

Noni je zelený až žlutý plod s hrbolatou kůrou a tvrdou strukturou. Roste v tropických oblastech Tichomoří, Karibiku a jihovýchodní Asie.
Noni se nejčastěji konzumuje ve formě džusu, ale také se využívá v tradiční medicíně. Má velmi hořkou a nepříjemnou chuť, která připomíná zkažený sýr.

I přes svou odpornou chuť je noni ceněné pro své údajné léčebné vlastnosti, včetně podpory imunity a detoxikace.

Nejzdravější ovoce: Açaí

Açaí je malý, tmavě fialový bobulovitý plod. Roste v amazonských deštných pralesech v Brazílii a dalších částech Jižní Ameriky.
Bobule se často zpracovávají do kaše nebo džusu a používají se do smoothie a různých dezertů. Má jedinečnou, zemitou chuť s náznaky bobulí a čokolády.

Açaí je známé pro svůj vysoký obsah antioxidantů, vlákniny a zdravých tuků, což ho činí výživovou bombou.

 Nejpracnější na pěstování: Vanilka

Vanilkové lusky jsou dlouhé, tenké a tmavě hnědé. Vanilka pochází z Mexika, ale pěstuje se i na Madagaskaru, v Indonésii a na Tahiti.
Pěstování vanilky je velmi pracné a časově náročné, vyžaduje ruční opylování a dlouhé fermentační a sušící procesy. Vanilka má sladkou, intenzivní a bohatou chuť, která je nepostradatelná v cukrářství.

 Vanilka je druhé nejdražší koření na světě po šafránu, právě kvůli náročnosti jejího pěstování a zpracování.

 Nejlepší ovoce z La Palma: Dračí ovoce (Pitaya)

Dračí ovoce má výraznou růžovou nebo žlutou kůru s charakteristickými šupinami. Uvnitř se nachází bílá nebo červená dužina s příjemnou lehce sladkou chutí. Dračí ovoce z Kanárských ostrovů patří k nejlepším na světě a místní farmáři s ním získávají uznání na světových veletrzích.

Pitaya vyžaduje ruční opylování i opatrné sklízení. Až 90% produkce pak putuje do České republiky, kde je díky naší firmě Ostrovchuti distribuováno až ke konečným zákazníkům.

 

Naše cesta po světě ovocných rekordmanů nás zavedla na místa plná exotiky a zajímavostí, ukázala nám, jak různorodé mohou být chutě a vůně, a zároveň nás poučila o výzvách a pracnosti, které pěstování některých z těchto plodů obnáší. Ať už se jedná o nejsladší curubu, nejkyselejší citron nebo nejsmradlavější durian, každý z těchto plodů má svůj vlastní příběh, který stojí za to objevit.

Doufám, že tento článek vás inspiroval k tomu, abyste se na ovoce dívali novým pohledem, ocenili jeho rozmanitost a třeba se vydali na vlastní objevitelskou cestu za těmito fascinujícími plody. Ať už jde o sladkou chuť manga, osvěžující granátové jablko nebo exotické dračí ovoce, každý z těchto plodů nabízí něco speciálního.

Děkujeme vám, že jste se s námi vydali na tuto cestu po světě ovocných rekordmanů. Příště, když si budete vychutnávat svůj oblíbený kousek ovoce, možná si vzpomenete na jeho jedinečné vlastnosti a příběhy, které jsme zde sdíleli. Prozkoumávejte, ochutnávejte a především si užívejte bohatství, které nám příroda nabízí.

Navštivte www.ostrovchuti.cz, kde se dozvíte více o našich produktech a naší misi podporovat organické zemědělství a spravedlivé ceny pro farmáře. Děkujeme vám za podporu a těšíme se na další společné objevy v úžasném světě ovoce!

 

Autor článku: Elisabeth Kapitánová, zdroj fotofrafií ostrovchuti a canva.com