Mučenka, nejvýznamnější odrůdy

mučenka, odrůdy

Mučenka je původem z Jižní Ameriky a stala se jedním z nejoceňovanějších druhů ovoce.
Rod Passiflora má asi 600 registrovaných druhů. Mučenka nebo též marakuja, je bohatá na vitamíny A, C a komplex B. Dále obsahuje řadu minerálních solí,
jako je železo, sodík, vápník a fosfor,pomáhá při kontrole glukózy v krvi,
hladiny cholesterolu,
činnosti střev a posiluje imunitu. Využívá se dužina ovoce a listy rostliny.
Listy mají silně uklidňující účinek a připravuje se z nich čaj.
V tomto článku představím šest druhů mučenky a jejich vlastnosti, od sladké až po exotičtější,
jako je maracuja, „supertěžká“, která může vážit tři kila! Sladká mučenka
Passiflora alata
Prvním z druhů, který je bezesporu velmi oblíbený, je sladká mučenka křídlatá Passiflora alata.
Pochází z Amazonie a je to popínavý druh, který svým vzhledem připomíná papáju.
Má velmi sladkou chuť a jeho dužina se obvykle konzumuje lžící.
Jeho dužina obsahuje fosfor, draslík, vápník, zinek a železo, je bohatá na vitamíny A a C,
kromě toho je výborným zdrojem flavonoidních antioxidantů.


Fialová mučenka
Passiflora edulis
Mučenka fialová je stejný druh jako mučenka žlutá nebo kyselá P. edulis f. flavicarpa,
má však méně kyselé vlastnosti. Je bohatá na vitamín C, má antioxidační vlastnosti
a vysoký podíl vlákniny stejně jako základní živiny: mimo jiné železo, draslík, vápník.
Ovoce má velmi silnou tropickou vůni a oranžovou dužinu. Tuto odrůdu úspěšně pěstujeme na Kanárských ostrovech.

Mučenka caatinga
Passiflora cincinnata
Mučenka caatinga Passiflora cincinnata, je známá také jako divoká mučenka. Je to ovoce,
které je uprostřed
mezi sladkostí a kyselostí. Používá se hlavně do želé,
džusů a dokonce i zmrzliny. Tento druh mučenky je silně aromatický,
má nazelenalou slupku, bílou dužninu, uklidňující vlastnosti a vitamíny A, B a C.
Kromě toho má velmi krásný a jemný květ.
Mučenka caatinga je díky své oblasti původu velmi odolná vůči suchu
a vůči škůdcům, kteří běžně napadají jiné druhy tohoto ovoce.

Mučenka granadilla
Passiflora ligularis
Passiflora ligularis, lidově nazývaná granadilla, je další odrůdou běžně pěstovanou na
Kanárských ostrovech. Má oranžovou slupku a bílou sladkou dužinu.
Obsahuje vitamíny A, B2, B3, B6, B9, C, E, K a minerály jako vápník,
měď, železo, hořčík, fosfor, draslík, selen, sodík a zinek.
Šťáva má trávicí a diuretické vlastnosti, antispasmodické účinky a podporuje spánek.
Mučenka obrovská
Mučenka obrovská Passiflora quadrangularis je rozšířená v severní oblasti Brazílie. 
Její plody jsou největší z rodu, dosahují neuvěřitelných 3kg!
Žlutá mučenka oproti tomu váží v průměru 160 gramů. Tento druh je také známý jako „maracuja meloun“ (pro svůj tvar podobný tomuto ovoci)
nebo „de kilo“ (pro svou velikost). Má stejné nutriční vlastnosti jako její příbuzné rostliny, ale nemá protizánětlivé,
antioxidační a trávicí vlastností. Její chuť je spíše sladká než kyselá.
Passiflora quadrangularis