Co je to Granadilla? Jedná se o marakuju?

Granadilla (Passiflora ligularis) je sladká odrůda mučenky a blízká příbuzná marakuje. Má jemnou, květinově sladkou chuť, oranžovou slupku a želatinovou dužinu s jedlými semínky. Od klasické marakuje se liší vzhledem, chutí i nároky na pěstování.

Granadilla, známá také jako „sweet passion fruit“, je blízká příbuzná marakuje. Obě patří do rodu Passiflora – skupiny rostlin známých jako mučenky. Tento rod zahrnuje více než 500 druhů, z nichž některé dávají jedlé plody a jiné jsou pouze okrasné.

Granadilla a marakuja mají velmi podobný životní cyklus, způsob růstu (popínavé liány), typ květů i vnitřní stavbu plodu s želatinovou dužinou a jedlými semínky.

Granadilla není žádnou vyšlechtěnou variantou marakuje. Je to samostatný přírodní druh,

Liší se ale především v:

  • Vzhledu plodu – granadilla má tenkou, křehkou a oranžovou slupku, marakuja bývá fialová nebo žlutá a odolnější.
  • Podnebí – granadilla se lépe daří ve vyšších nadmořských výškách a chladnějších tropech, marakuja v teplejších oblastech.
  • Chuti – granadilla je jemnější a sladší, zatímco marakuja mívá výrazně kyselkavý charakter.

 granadilla sladka mučenka

Časté otázky o granadille

Je granadilla vhodná pro děti?

Ano. Granadilla má jemnou, sladkou chuť bez výrazné kyselosti, a proto ji často snesou i malé děti, které marakuja může „pálit“ na jazyku.

Jakou má granadilla slupku?

Slupka granadilly je na pohled tenká a křehká, ale ve skutečnosti velmi pevná. Dobře chrání dužinu a pomáhá prodloužit čerstvost plodu i po dozrání.

Jak chutná granadilla?

Granadilla má jemnou, sladkou a květinovou chuť. Není kyselá jako marakuja, proto ji ocení i ti, kterým jinak marakuja nechutná.

Jak poznám, že je granadilla zralá?

Zralá granadilla má sytě oranžovou, hladkou a pevnou slupku bez tmavých skvrn. Přezrálá může být změklá, krabatá nebo s fleky.

Jak granadillu správně jíst?

Stačí ji rozříznout napůl a dužinu s jedlými semínky vydlabat lžičkou. Nejlepší je samotná, ale skvěle chutná i v dezertu nebo ovocném salátu.

Jak se granadilla skladuje?

Před dozráním ji nechte při pokojové teplotě. Zralou uchovávejte v lednici – ideálně v přihrádce na ovoce. Vydrží 5–7 dní.

Jaký je rozdíl mezi granadillou a marakujou?

Granadilla je sladší a jemnější než marakuja. Má tenčí, křehčí slupku a roste v chladnějších oblastech. Chuťově je méně kyselá.

Je granadilla zdravá?

Ano. Granadilla obsahuje vitamín C, antioxidanty, vlákninu a minerály jako draslík, fosfor a železo. Je zdravou exotickou pochoutkou.

Může se granadilla použít i v kuchyni?

Ano. Hodí se do ovocných salátů, jogurtů, pohárů i jemných dezertů. Skvěle doplňuje krémové textury a vanilkovou chuť.