Liči, nebo také "čínské švestky", je exotické ovoce původem z jižní Číny. Je to malé, kulaté ovoce s červenou, drsnou slupkou a bílou, šťavnatou dužinou uvnitř. Tato sladká dužina obklopuje jediné, tmavé semeno. Liči je známé svou jemnou a svěží chutí, která kombinuje sladkost s lehkým nádechem květinové vůně.
Liči je bohaté na vitamín C, vitamíny skupiny B, měď, fosfor a hořčík. Obsahuje také antioxidanty, které podporují imunitní systém a mají protizánětlivé účinky.
Jak se skladuje?
Liči je ovoce, které rychle podléhá zkáze, proto je důležité ho správně skladovat. Čerstvé liči by mělo být uchováváno v chladničce, kde vydrží čerstvé až dva týdny. Nejlepší je skladovat je ve volně uzavřeném plastovém sáčku, aby se zachovala vlhkost a ovoce nevysychalo.
Pokud chcete liči uchovat na delší dobu, můžete je zmrazit. Před zmrazením je vhodné odstranit slupku a semeno. Liči můžete také sušit, což je oblíbený způsob, jak si toto ovoce užít po celý rok. Sušené liči si zachovává svou sladkost a je skvělou přísadou do různých dezertů nebo snídaňových směsí.
Jak se konzumuje?
Liči se nejčastěji konzumuje čerstvé. K tomu stačí odstranit tvrdou slupku a vyjmout semeno. Čerstvé liči je skvělým osvěžením během horkých letních dní. Můžete je jíst samotné nebo je přidat do ovocných salátů, smoothie nebo dezertů.
Další možností je použití liči v kuchyni. Jeho jemná chuť se hodí k přípravě sladkých i slaných pokrmů. Liči můžete přidat do asijských stir-fry jídel, k marinování masa nebo jako ingredienci do omáček a dresingů. V nápojích se často používá k přípravě exotických koktejlů nebo limonád.
Be the first who will post an article to this item!
Be the first who will post an article to this item!