Zdravá delikatesa
Chuť kaštanového medu je tak výjimečná, že se ve francouzské a italské gastronomii používá jako delikatesa. Kaštanovým medem je možné ochutit pečené maso, marinády, dipy a saláty. Jeho chuť vynikne ve zmrzlině, čajích, krémech i moučnících. Med je pro své léčivé účinky a také proto, že neobsahuje rafinovaný cukr, velice zdravým sladidlem.
Kaštanový med – silný přírodní lék
Med z jedlých kaštanů je bohatý na vitamíny, minerály a třísloviny a na lidský organismus působí jako silný přírodní lék.
Podle vědeckých studií kaštanový med
- zlepšuje trávení a působí preventivně proti žaludečním onemocněním,
- má antibakteriální účinky – čistí ústní dutinu, zamezuje tvorbě zubního plaku a chrání proti tvorbě vředů,
- stimuluje krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu v krvi,
- podporuje regeneraci tkání,
- odstraňuje únavu, pomáhá při depresích,
- prospívá vlasům i pokožce.
Castañeros z La Palma
Jedlým kaštanům se daří v teplých oblastech, pěstují se hlavně v jižní Evropě a v jihozápadní Asii. Výborné klima pro pěstování jedlých kaštanů je také na Kanárských ostrovech, zvlášť na ostrově La Palma, který byl pro své specifické přírodní podmínky vyhlášen světovou biosférickou rezervací. Protože jedlé kaštany potřebují dostatek vláhy, rostou hlavně na severních a východních úbočích hornaté části ostrova. Na La Palma se kaštany nazývají castañeros.