Nisperol

Lokvát japonský (Rhaphiolepis bibas, syn. Eriobotrya japonica), česky též mišpulník japonský, je malý stálezelený strom se žlutými plody původem z centrální Číny.

Plody jsou známé jako lokvát, japonské mišpule, či jako čínská nebo japonská švestka.

Může dosahovat výšky až 10 m. Větve, listy i květy jsou porostlé rezavohnědými chloupky. Kožovité zubaté listy mají leskle tmavozelenou barvu na líci a na rubu jsou plstnaté.
Své uplatnění má v tradiční čínské medicíně ve formě sirupu, jako přípravek proti kašli.
Ovoce má kyselou slupku a sladkou dužinu s velkými peckami. Používá se k přípravě marmelády a na Kanárských ostrovech se z něj vyrábí sladký likér.

lokvát japonský
Mišpule (lokvát)
200 Kč

Mišpule neboli lokvát japonský je vysoký, stálezelený strom. Při návštěvě ostrova La Palma si ho na přelomu února a března zajisté všude všimnete, protože je obsypán oranžovými plody.  Ovoce má kyselou slupku a sladkou dužinu s velkými peckami, které mají dobrou klíčivost. Konzumuje se syrové nebo se z něj připravuje marmeláda. Sezóna lokvátu u nás na La Palmě je v únoru a březnu

Momentálně nedostupné 
Kód: 378
1 položek celkem